Project information
Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
- Project Identification
- QK21020245
- Project Period
- 1/2021 - 12/2023
- Investor / Pogramme / Project type
-
Ministry of Agriculture of the CR
- ZEMĚ
- MU Faculty or unit
- Faculty of Science
- Cooperating Organization
-
University of Veterinary Sciences Brno
- Responsible person doc. MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.
- Responsible person doc. RNDr. Marcela Klimešová, Ph.D.
Předkládaný projekt je zaměřen na posouzení vlivu porušení teploty při odběru a transportu vzorků chlazených potravin živočišného původu na jejich mikrobiologický profil, tj. stanovený počet sledovaných mikroorganismů s cílem určit maximální dobu přerušení chladírenského řetězce, která nepovede k ovlivnění výsledků analýz. Bude posuzován vliv způsobu balení výrobku, míry překročení doporučené teploty a doby expozice zvýšené teplotě. Bylo zvoleno 5 modelových zástupců chlazených potravin živočišného původu - syrové mléko, čerstvé sýry, mleté maso, čerstvé ryby a chlazená drůbež. Budou testovány různé tržní druhy a různé způsoby balení těchto výrobků. Výběr sledovaných mikrobiologických parametrů byl proveden s ohledem na požadavky Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 a ČSN 56 9609, v případě syrového mléka potom Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 a dalších podkladů. Řešení projektu je rozděleno do 3 navazujících fází. Jednotlivé fáze nejsou striktně časově oddělené.
Sustainable Development Goals
Masaryk University is committed to the UN Sustainable Development Goals, which aim to improve the conditions and quality of life on our planet by 2030.
Publications
Total number of publications: 14
2023
-
Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review
Acta Veterinaria, year: 2023, volume: 92, edition: 1, DOI
-
THE EFFECT OF COLD CHAIN DISRUPTION ON THE MICROBIOLOGICAL PROFILE OF CHILLED FISH
Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, year: 2023, volume: 13, edition: 1, DOI
-
Vyšetření rizika mikrobiální kontaminace potravin
Year: 2023
2022
-
Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb
Year: 2022
-
Monitoring of temperature changes affected by different types of cod fillet packaging
Year: 2022
-
Rychlost přizpůsobení teplotě vnějšího prostředí balených filetů tresky obecné
Year: 2022
-
Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu
Year: 2022
-
The effect of temperature disruption during transport on the microbiological quality of Atlantic cod samples
Year: 2022
-
Variability of modified atmosphere in packaged chicken meat and its changes during shelf life
Year: 2022
-
Vliv míry porušení teploty při transportu na mikrobiologickou kvalitu vzorků lososa
Year: 2022