Informace o projektu
Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
- Kód projektu
- QK21020245
- Období řešení
- 1/2021 - 12/2023
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Ministerstvo zemědělství ČR
- ZEMĚ
- Fakulta / Pracoviště MU
- Přírodovědecká fakulta
- Spolupracující organizace
-
Veterinární univerzita Brno
- Odpovědná osoba doc. MVDr. Šárka Bursová, Ph.D.
- Odpovědná osoba doc. RNDr. Marcela Klimešová, Ph.D.
Předkládaný projekt je zaměřen na posouzení vlivu porušení teploty při odběru a transportu vzorků chlazených potravin živočišného původu na jejich mikrobiologický profil, tj. stanovený počet sledovaných mikroorganismů s cílem určit maximální dobu přerušení chladírenského řetězce, která nepovede k ovlivnění výsledků analýz. Bude posuzován vliv způsobu balení výrobku, míry překročení doporučené teploty a doby expozice zvýšené teplotě. Bylo zvoleno 5 modelových zástupců chlazených potravin živočišného původu - syrové mléko, čerstvé sýry, mleté maso, čerstvé ryby a chlazená drůbež. Budou testovány různé tržní druhy a různé způsoby balení těchto výrobků. Výběr sledovaných mikrobiologických parametrů byl proveden s ohledem na požadavky Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 a ČSN 56 9609, v případě syrového mléka potom Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 a dalších podkladů. Řešení projektu je rozděleno do 3 navazujících fází. Jednotlivé fáze nejsou striktně časově oddělené.
Cíle udržitelného rozvoje
Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.
Publikace
Počet publikací: 14
2023
-
Meat and fish packaging and its impact on the shelf life - a review
Acta Veterinaria, rok: 2023, ročník: 92, vydání: 1, DOI
-
THE EFFECT OF COLD CHAIN DISRUPTION ON THE MICROBIOLOGICAL PROFILE OF CHILLED FISH
Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, rok: 2023, ročník: 13, vydání: 1, DOI
-
Vyšetření rizika mikrobiální kontaminace potravin
Rok: 2023
2022
-
Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb
Rok: 2022
-
Monitoring of temperature changes affected by different types of cod fillet packaging
Rok: 2022
-
Rychlost přizpůsobení teplotě vnějšího prostředí balených filetů tresky obecné
Rok: 2022
-
Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu
Rok: 2022
-
The effect of temperature disruption during transport on the microbiological quality of Atlantic cod samples
Rok: 2022
-
Variability of modified atmosphere in packaged chicken meat and its changes during shelf life
Rok: 2022
-
Vliv míry porušení teploty při transportu na mikrobiologickou kvalitu vzorků lososa
Rok: 2022